Δικτύωση αυτοδιοικητικών σχημάτων
ενάντια στον «Καλλικράτη»
Την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα εξέφρασαν οι περισσότεροι ομιλητές στην ενημερωτική συζήτηση με θέμα «Καλλικράτης ή Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο ΤΥΠΕΤ τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ο Συνδυασμός των Βριλησσίων «Δράση για μία Άλλη Πόλη».
Βασικοί ομιλητές ήταν οι δήμαρχοι Ελληνικού και Καισαριανής κ.κ. Χρήστος Κορτζίδης και Σπύρος Τζόκας, το στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης κ. Άγγελος Χάγιος, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο της «ΑντίΣτασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου» κ. Σίμο Ρούσσο και τον επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΚΟΝΤΡΑ στον ΚΑΙΡΟ" κ. Λευτέρης Μαγιάκης.
Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο δήμαρχος Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης, ο πρώην δήμαρχος Νίκος Παπαδόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Βριλησσίων Τάσος Χρηστάκης, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δήμου Αντώνης Βούλγαρης, ο εκπρόσωπος των Λαϊκών Αγωνιστικών Κινήσεων Γιάννης Βάρλας και πολλοί Ενεργοί Πολίτες.
Οι μεγάλοι Δήμοι δεν είναι απαραίτητα και ισχυροί
O κ. Χρήστος Κορτζίδης υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν απαντάει στις πραγματικές ανάγκες και στα πραγματικά προβλήματα που έχουν σήμερα οι δήμοι προκειμένου να μπορούν να γίνουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Δεν διευκολύνει, είπε, τη συμμετοχή των πολιτών, των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά αντίθετα τη δυσκολεύει. Αμφισβήτησε ανοιχτά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι μεγάλοι δήμοι είναι απαραίτητα και ισχυροί. «Δεν προκύπτει, σημείωσε, από την μέχρι τώρα εμπειρία ότι τάχα οι μεγαλύτεροι δήμοι είναι καλύτεροι στην οργάνωσή τους, στην οικονομική τους κατάσταση ή στις υπηρεσίες που παρέχουν. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Ούτε καταπολεμά τη διαφθορά. Νομίζω πως την ενισχύει. Αποψή μας, υπογράμμισε, είναι ότι ο λόγος που προωθεί με επιμονή η κυβέρνηση αυτή τη διοικητική μεταρρύθμιση, είναι για να δημιουργήσει μεγαλύτερους δήμους, που θα είναι απόλυτα ελεγχόμενοι από τα δυο μεγάλα κόμματα και εξαιρετικά δύσκολα έως απίθανα, να μπορεί πλέον να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος με διαφορετική άποψη. Πρέπει να αντισταθούμε.
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και Τ.Α
Ο κ. Σπύρος Τζόκας έκανε λόγο για συνειδητό αποπροσανατολισμό από πλευράς κυβέρνησης και ΜΜΕ σε ότι αφορά τον «Καλλικράτη». Ο ισχυρισμός τους, είπε, ότι όσοι αντιτίθενται στον «Καλλικράτη», μάχονται για να διατηρήσουν τα «οφίτσιά» τους, είναι ανυπόστατος. «Οι σχέσεις κράτους, κεντρικής εξουσίας και Τ.Α, είναι σχέσεις εξάρτησης, σχέσεις πατρωνίας, σχέσεις αφερεγγυότητας. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Αν δεν αποκατασταθούν οι σχέσεις αξιοπιστίας, δεν πρόκειται να βρει καμιά απήχηση ο κάθε «Καποδίστριας», «Καλλικράτης» κοκ. Αυτοδιοίκηση είναι η αμεσότητα που έχει ο πολίτης με το δήμαρχο και με την τοπική εξουσία και αυτό ο «Καλλικράτης» έρχεται να το καταργήσει».
Aναδιοργάνωση σε συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση
Ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Άγγελος Χάγιος από την πλευρά του υποστήριξε ότι με τον «Καλλικράτη» δεν θα γίνει αποκέντρωση αλλά υπερσυγκέντρωση. Χαρακτήρισε επίσης σκληρή πολιτική επιλογή την προωθούμενη μεταρρύθμιση, 1) Γιατί επεμβαίνει και τροποποιεί το πολιτικό σύστημα, 2)Γιατί το αναδιοργανώνει σε συντηρητική και αντιδραστική κατεύθυνση και 3)Γιατί είναι μέρος του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στοιχείο Ελέγχου από την ΕΕ και τις Επιτροπές που θα ασκούν την εποπτεία τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.
Ωφελημένα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Βριλησσίων Τάσος Χρηστάκης τάχθηκε υπέρ του «Καλλικράτη», υπό προϋποθέσεις. «Περιλαμβάνει θεσμούς, είπε, που υπάρχουν στα κράτη της ΕΕ που λειτουργούν καλύτερα απ ότι εμείς». Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν αντιμετωπίζει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο και πρότεινε η εκλογή των δημοτικών συμβούλων να γίνεται με εννιαίο ψηφοδέλτιο για να «σπάσει» ο κομματισμός.
Ο δήμαρχος Βριλησσίων Κώστας Ιωαννίδης, εξέφρασε την απορία του για το πως προέκυψε ο «μαγικός» αριθμός των 370 δήμων στον «Καλλικράτη», τη στιγμή που όπως είπε, υπήρχε μελέτη του ΙΤΑ όπου με απείραχτη τη Β΄ Αθηνών(48 Δήμοι) και την Α΄ Θες/νίκης (27 Δήμοι), έβγαιναν 385. Εξέφρασε φόβους πως με τις συνενώσεις θα δημιουργηθούν μεγάλοι απρόσωποι δήμοι που θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον. «Αυτό, τόνισε, που εμείς οι δήμοι σήμερα με τις ατέλειες και με τις αδυναμίες μας κρατάμε με νύχια και με δόντια(καταφέρνουμε κάπως και το συγκρατούμε), στην περίπτωση των αχανών ενοτήτων, εκτιμώ ότι θα χαθεί τελείως. Εκεί θα μπουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και θα παίξουν τα παιγνίδια τους».
Ο ΓΓ του Δ. Βριλησσίων Νίκος Παπαδόπουλος (είχε χρηματίσει και ειδικός σύμβουλος του κ. Π. Τζανίκου), υποστήριξε ότι αυτή η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, είχε ηθική υποχρέωση και χρέος να κάτσει να κοστολογήσει τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε ο «Καποδίστριας» και μετά εφόσον δει πως αντέχει ως κεντρική Διοίκηση να καλύψει το κόστος του «Καλλικράτη», να το επιχειρήσει.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα για το χωροταξικό και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μικρών οργανωμένων δημοτικών ενοτήτων, με καλούς οικονομικούς πόρους και μέσα εκεί να μπορεί, η άποψη κάθε πολιτικής ομάδας να εκπροσωπείται και να εκφράζεται.
Λευτέρης Μαγιάκης:
«Πιλότος» του … «Καλλικράτη», το Μαρούσι
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΚΟΝΤΡΑ στον ΚΑΙΡΟ» έδωσε μια άλλη διάσταση στη συζήτηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εφαρμογής ενός Νεοφιλελεύθερου μοντέλου Διοίκησης στο Μαρούσι, επί μια 15ετια. «Δεν γνωρίζω, είπε, εάν έχει γίνει κάποιος απολογισμός για τον Καποδίστρια. Στο Μαρούσι πάντως που αποτέλεσε έναν «πιλότο» μίας ανάπτυξης όπως ακριβώς κάνει και ευαγγελίζεται ο σημερινός «Καλλικράτης», τα αποτελέσματα, είναι τα εξής:
1) Ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος. Χρωστάει 280 εκ Ευρώ στις τράπεζες και τους Δημόσιους Φορείς!!! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χρωστά 4 φορές το ετήσιο εισόδημά του! 2) Έχει αναξιοκρατία, κακοδιοίκηση, αδιαφάνεια και διαφθορά. Έχει περιβαλλοντική υποβάθμιση, άναρχη πολεοδομική συγκρότηση και αύξηση της ρύπανσης που σε όλους τους τομείς έχει φτάσει στο κόκκινο…
Ο Δήμος Αμαρουσίου, πρόσθεσε, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για το που ακριβώς οδηγούν αυτές οι συγκεκριμένες επιλογές και αυτές οι λογικές, οι οποίες μπορεί να έχουν ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα, αλλά στο τέλος, στην πράξη, να εδώ είναι τα αποτελέσματα! «Για όλους αυτούς τους λόγους, τόνισε, θεωρούμε ότι ο «Καλλικράτης», διατηρεί ανέπαφο αυτόν τον πυρήνα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Πατώντας δε σε υπαρκτές ανάγκες για Διοικητική αναβάθμιση πολλών Δήμων, αξιοποιεί αυτή την ανάγκη και εξασφαλίζει με τον τρόπο που το κάνει, πολλά Μαρούσια, Χαλάνδρια κοκ.».
Γιάννης Τσούτσιας:
Οι Δήμοι μεγαλώνουν για να εξαφανίσουν την ΤΑ!
Ικανοποιημένος από την συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Δράσης κ. Γιάννης Τσούτσιας. «Η μαζική συμμετοχή, είπε, αποδεικνύει ότι υπάρχει η ανάγκη να ανοίξει μια διαδικασία προβληματισμού και ενημέρωσης για τον «Καλλικράτη». Γνωστοποίησε ακόμη ότι πριν την εκδήλωση επικοινώνησαν μαζί του για 1η φορά άνθρωποι από διαφορές περιοχές από ολόκληρη την Ελλάδα και ότι αρκετά σχήματα του έθεσαν το ζήτημα δημιουργίας για το αν και πως μπορεί να αναπτυχθεί μια δικτύωση αυτοδιοικητικών σχημάτων ενάντια στο ν/σ.
Όσον αφορά αυτό καθ΄ αυτό το θέμα, τόνισε: «Δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση γενικά και αόριστα. Το σύστημά μας είναι Δημαρχοκεντρικό και πρέπει να το αλλάξουμε. Ο «Καλλικράτης» υιοθετεί ένα σύστημα που δεν είναι Δημαρχοκεντρικό, αλλά Βασιλικό!!! Θα έχουμε ένα Δήμαρχο που δεν θα τον δούμε ποτέ, Όχι μόνο δεν θα τον δούμε αλλά δεν θα έχει σχέση ποτέ με την τοπική κοινωνία. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, όχι από την Αριστερά ή τις Αυτοδιοικητικές Κινήσεις(όπως είμαστε εμείς), αλλά από τα στελέχη ΤΑ των δυο μεγάλων κομμάτων, είναι ότι και αυτοί εξαιρούνται από το παιγνίδι. Πρόκειται για μια πλήρη συγκεντροποίηση και αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού…Αυτό δεν είναι πάντα επιταγή της ΕΕ. Είναι και σχεδιασμοί Ελληνικοί! Στους μεγάλους και αχανείς Δήμους οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα επιλέγονται από το πολύ στενό πολιτικό περιβάλλον των μεγάλων κομμάτων και όχι όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Θα επιλέγεται εκείνος που θα προσεταιριστούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, γιατί αυτά πάνε μαζί!
Οι Δήμοι μεγαλώνουν για να εξαφανίσουν την ΤΑ! Αυτό είναι πολιτική μεθόδευση. Το νέο ν/σ παριστάνει ότι μιλά για την ΤΑ, εν όσο την καταργεί! Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο. Το μεγάλο εγχείρημα είναι η χώρα. Και η χώρα γίνεται 13 Περιφέρειες. Αυτή είναι μια διάσταση που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς. Τι σημαίνει Ελλάδα με 13 Περιφέρειες, που θα διεκδικούν απ΄ ευθείας πόρους από την ΕΕ; Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό; Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά στην ΕΕ. Υπάρχει η Ιταλία του Βορρά, η Λίγκα με τη φτωχή Νάπολη. Υπάρχει η Ισπανία, το Βέλγιο … Τι σημαίνει Περιφερειοποίηση με τους 13 μικρούς πρωθυπουργούς και με τα δικά τους Υπουργικά Συμβούλια, για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Είναι ένα ερώτημα και προς την Αριστερά αυτό!!! Διότι εάν το μικρό είναι προϋπόθεση για να βγω έξω, για να συναντήσω ανθρώπους, για να αγωνιστώ(αυτό δίνει η ΤΑ ή το δίνει ή το έδωσε ο συνδικαλισμός), το «Μεγάλο» είναι η προϋπόθεση για κάτι άλλο. Γιατί επανάσταση δεν γίνεται στην επαρχία Λομβαρδίας και δεν θα γίνει ποτέ! Ούτε θα γίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η επανάσταση θέλει χώρες, θέλει μια ιστορική συνέχεια, θέλει άλλου είδους στόχους, που δεν μπορεί να τους υλοποιήσει η ΤΑ. Δεν μπορεί να τους υλοποιήσει το μικρότερο. Το συγκεκριμένο ν/σ παίζει σε όλα τα ταμπλώ. Αλλάζει την κεντρική Διοίκηση σε κάθε επίπεδο. Καταλήγει σε μια συγκεντροποίηση. Σε έναν απόλυτο Έλεγχο και του «μικρού» και του «Μεγάλου».